Biophysis

Chocolade tandpasta effectiever dan tandpasta met fluoride

Chocoladetandpasta
Photocredit: Daojun Ni

Wetenschappers in Amerika hebben vastgesteld dat theobromine (de werkzame stof in cacao) effectiever werkt bij de bestrijding van tandbederf dan fluoride. Ze vergeleken de werking met een reguliere, fluoridehoudende tandpasta en kwamen tot de conclusie dat het glazuur van mensen die hun tanden poetsen met een tandpasta waarin theobromine zit, effectiever wordt beschermd dan dat van mensen die een fluoridehoudende tandpasta gebruiken.

Dementie

De zogenaamd heilzame werking van fluoride is al decennia controversieel. Fluoride richt vooral schade aan op de lange termijn en is daarom slecht te registreren. Hoewel mensen er niet direct aan sterven, zouden er wel klachten van lichamelijke en geestelijke aard ontstaan. Ook lijkt fluoride een rol te spelen bij het ontstaan van dementie bij ouderen. Gebruikers van fluoride worden bovendien wat docieler en minder kritisch...

De Haarlemse huisarts Hans Moolenburgh voerde reeds in 1968 fanatiek actie tegen de voorgenomen fluoridering van het drinkwater in zijn stad. Mede dankzij hem is het Nederlandse drinkwater sinds 22 juni 1973 min of meer fluoridevrij.

Anti-oxidanten

Cacaobonen bevatten tannines, polyfenolen en flavono├»den. Dit zijn krachtige anti-oxidanten die een gunstige uitwerking hebben op het bacteriële milieu in je mond. Theobromine helpt bij het verharden van het tandglazuur, waardoor de tanden minder gevoelig zijn voor bederf.

Je kunt chocoladetandpasta gemakkelijk zelf maken. Als je de ingredi├źnten eenmaal in huis hebt, is het een klusje van niks, zeer voordelig en bovendien 100 % veilig. Kokosolie en kruidnagelolie staan beiden bekend om hun antibacteriële werking en hierdoor wordt deze natuurlijke tandpasta nog effectiever!

Ingrediënten:

- 4 eetlepels biologische, ongeraffineerde en niet-ontgeurde kokosolie (Dirk vd Broek, natuurwinkel)
- 2 eetlepels baksoda of natriumbicarbonaat (Toko)
- 6 druppels essentiële kruidnagelolie (Natuurwinkel)
- 2 theelepels biologisch, of liever nog raw cacaopoeder (Natuurwinkel)

Meet de kokosolie af en laat op een warme plaats een half uurtje op temperatuur komen. Roer de overige ingredienten er goed doorheen. Bewaar het mengsel in een glazen potje met goed afsluitend deksel en poets je tanden en tandvlees er regelmatig mee.

Snelle Jelle

Altijd druk en geen zin in bovenstaande poespas? Koop een tube Paradontax zonder fluoride. Leg een klein bakje raw cacaopoeder naast de wasbak en doop daar je tandenborstel in voor je aan de slag gaat. Kijk tussentijds niet lachend in de spiegel. Het ziet er eng uit.

 

Bronnen:
http://www.karger.com/Article/Abstract/348589
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23615395
http://www.dentalinfo.nl/artikelen/n2707/stofje-in-chocolade-versterkt-tandglazuur.html

 

   

 

Natuurgeneeskundige Praktijk Biophysis te Oostzaan (c) Martine te Kloese